Βρώμη

Γνωρίζατε ότι…
Λόγω των φυσικών αντικνησμικών ιδιοτήτων της, η βρώμη χρησιμοποιείται στην βιομηχανία καλλυντικών ως συστατικό σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Το όνομα Aveeno, για παράδειγμα, προέρχεται από το “avena”, το βοτανικό όνομα της βρώμης. Είναι το πιο εύχρηστο φυσικό προϊόν ομορφιάς. Ένα λουτρό με βρώμη, το οποίο δημιουργείται προσθέτοντας 1 φλιτζάνι αλεσμένο πλιγούρι βρώμης στο νερό του μπάνιου, καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα όσων υποφέρουν από έκζεμα ή ηλιακό έγκαυμα.
Το 1755 προκλήθηκε μακροχρόνια διαμάχη στην Μεγάλη Βρετανία, όταν το λεξικό του Samuel Johnson όρισε τη βρώμη ως «Ένα δημητριακό, που στην Αγγλία δίνεται στα άλογα, αλλά στη Σκωτία σιτίζει τους ανθρώπους». Η απάντηση των Σκωτσέζων ήταν ότι “χάρη στην βρώμη η Αγγλία έχει τόσο καλά άλογα και η Σκωτία τόσο καλούς ανθρώπους!”.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η β-γλυκάνη, το άπεπτο άμυλο και οι πολυφαινόλες αβενθραμίδες, που υπάρχουν στη βρώμη, μπορεί να ενισχύσουν τα ευεργετικά βακτήρια Bifidobacteria στον εντερικό σωλήνα και να προσφέρουν οφέλη σε αρκετές περιπτώσεις εντερικών παθήσεων και δυσκοιλιότητας.
Mια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα που έτρωγαν πρωινό αξίας 215 θερμίδων αποτελούμενο από βρώμη και άπαχο γάλα, είχαν αυξημένο κορεσμό και μειωμένη όρεξη, σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν ισάξιο θερμιδικά πρωινό αλλά με διαφορετική σύνθεση.
Η βρώμη ρυθμίζει την χοληστερόλη. Πρόσφατες μελέτες συσχέτισης της κατανάλωσης βρώμης με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βρώμη μειώνει την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη κατά 2-19%, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.