Σοκολάτα και υγεία

Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, ένα είδος πολυφαινόλης. Οι πολυφαινόλες απαντώνται στις φυτικές τροφές, όπως σε φρούτα, λαχανικά, σπόρους, τσάι, καφέ και κακάο.

Σε πολλές έρευνες έχει μελετηθεί η επίδραση του κακάο στην υγεία και ιδιαίτερα στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στον καρκίνο, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο δέρμα και στο έντερο. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν τη θετική επίδραση των φλαβονοειδών του κακάο στην αρτηριακή πίεση και στη χοληστερόλη. Ας σημειωθεί ότι στις έρευνες οι συμμετέχοντες καταναλώνουν συνήθως σκευάσματα που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φλαβονοειδών από αυτή που περιέχεται στις σοκολάτες εμπορίου. Μια έρευνα απέδειξε ότι περισσότερα φλαβονοειδή περιέχει η μαύρη σοκολάτα εμπορίου σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, χωρίς όμως να συσχετίζονται με το ποσοστό του κακάο που περιέχει.

        200 mg φλαβονοειδών του κακάο ανά ημέρα αυξάνουν την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων, κι έτσι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την καρδιακή λειτουργία. Αυτή η ποσότητα περιέχεται σε 2.5g σκόνης κακάο ή σε 10g μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Δυστυχώς, οι παρασκευαστές σοκολάτας δεν αναγράφουν στη διατροφική ετικέτα των προϊόντων τη σύσταση σε φλαβονοειδή. Ελάχιστες σοκολάτες περιέχουν αυτή την ποσότητα και πωλούνται μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα σε υψηλή τιμή.

        Συμπερασματικά, επιλέγοντας μαύρη σοκολάτα, αυξάνουμε την πρόσληψη φλαβονοειδών και πιθανόν  βοηθάμε την καρδιαγγειακή λειτουργία. Θα ήταν προτιμότερο να καταναλώνουμε  ρόφημα κακάο, για να αποφύγουμε τις θερμίδες, το λίπος και  τη ζάχαρη που περιέχουν οι περισσότερες σοκολάτες.