Διατροφή και διακοπές

Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές. Πώς να τις περάσουμε αποφεύγοντας επικίνδυνες προσβολές  από παθογόνους μικροοργανισμούς;

Όσοι ταξιδεύουν έχουν 50% πιθανότητες να νοσήσουν από διάρροια, η οποία προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση του γαστρεντερικού συστήματος. Σε κάποιες χώρες, οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι άριστες, μπορεί να μην υπάρχουν κρατικοί έλεγχοι. Επιπρόσθετα, κάθε περιοχή έχει διαφορετικό μικροβιακό πληθυσμό. Στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας μας, επιβιώνουν παθογόνα μικρόβια στα οποία έχουμε αποκτήσει ανοσία. Σε μέρη όπου ταξιδεύουμε, επιβιώνουν διαφορετικά μικρόβια, στα οποία πιθανόν να μην έχουμε ανοσία, κι έτσι να είμαστε ευάλωτοι σ’ αυτά.

Μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε τροφικές μολύνσεις στο ταξίδι:

-Πλένετε καλά τα χέρια με σαπούνι και νερό, ειδικά πριν το γεύμα και το μαγείρεμα.

-Τα τρόφιμα που καταναλώνετε, να έχουν μαγειρευτεί καλά ή να είναι σε κονσέρβα.

-Τρώτε ωμά φρούτα και λαχανικά, μόνο αν τα έχετε πλύνει και ξεφλουδίσει εσείς οι ίδιοι.

-Μην πίνετε νερό βρύσης ή παγάκια που έχουν παρασκευαστεί από αυτό.

-Μην πίνετε ροφήματα (τσάι, καφές, κτλ.) που παρασκευάζονται από νερό βρύσης.

-Μην καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν παστεριωθεί ή ψυχθεί κατάλληλα.