Όσπρια

Γνωρίζατε ότι…
Tα όσπρια είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν στη νεολιθική εποχή, ότι οι παλαιότεροι σπόροι φασολιών ανακαλύφθηκαν στην Ταϊλάνδη και χρονολογούνται πριν από περίπου 7.000 χρόνια;
Tα περισσότερα όσπρια είναι αυτογονιμοποιούμενα, η γύρη πέφτει στο στίγμα του ύπερου όσο το λουλούδι είναι ακόμα κλειστό, νωρίς το πρωί, πριν εμφανιστούν οι μέλισσες;
Μας προκαλούν αέρια επειδή περιέχουν ένα είδος σάκχαρου, που ονομάζεται ολιγοσακχαρίτης, που το σώμα μας δυσκολεύεται να διασπάσει;
Όσοι υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) δεν μπορούν να ανεχθούν καθόλου τους ολιγοσακχαρίτες, καθώς προκαλούν κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, συχνά τυμπανισμό και υπερβολικά αέρια;
Η πρακτική του μουλιάσματος των οσπρίων για 8 ώρες βοηθά στην μείωση του φυτικού οξέος που περιέχουν και στην ενεργοποίηση των ενζύμων τους, έτσι ώστε να γίνονται πιο εύπεπτα και καλύτερη η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών;
Παρόλο που είναι φυτική τροφή, είναι πλούσια σε πρωτεΐνη;
Περιέχουν διπλάσια πρωτεΐνη από το σιτάρι και τριπλάσια από το ρύζι;
Έτσι, μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στη διατροφή των χορτοφάγων και όσων νηστεύουν;
Είναι πηγή υδατανθράκων και ενέργειας;
Η παρουσία των φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων, επομένως και την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, τα καθιστά ιδανικά για διαβητικούς;
Ακόμα, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, καθώς η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει την αρτηριακή πίεση;
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β (φολικό οξύ, θειαμίνη και νιασίνη) και σε ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο και φώσφορο);
Μπορούν να καταναλωθούν σε συνδυασμό με ρύζι και άλλα δημητριακά αυξάνοντας τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους, όπως και να συνοδεύσουν το κρέας ενισχύοντας το γεύμα σε φυτικές ίνες;