Γλυστρίδα

 H γλυστρίδα περιέχει υψηλό ποσοστό ω-3 λιπαρών οξέων, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β και C, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και χαλκό. Επίσης, περιέχει διάφορα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά επιδρούν θετικά στην υγεία. Επίσης. βοηθά στην απώλεια βάρους, γιατί παρέχει ελάχιστες θερμίδες, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που προκαλούν κορεσμό.

Τα ω-3 λιπαρά που περιέχει μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη, την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης, κι έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Επιπλέον, η γλιστρίδα περιέχει κάλιο που δρα αγγειοδιασταλτικά και μειώνει την πίεση.

Οι βιταμίνες Α και C που περιέχονται είναι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές. Οι β-ξανθίνες και β-κυανίνες αποτρέπουν τη δημιουργία μεταλλάξεων, που προκαλούν καρκίνο.

Η βιταμίνη Α και η β-καροτίνη επιδρούν ευεργετικά στην όραση, αποτρέποντας την εμφάνιση καταρράκτη και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων του οφθαλμού. Επίσης, βοηθούν την επούλωση του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες.

Τα μέταλλα ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος και μαγγάνιο είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Ο σίδηρος και ο χαλκός συμμετέχουν στη σύνθεση των ερυθρών κυττάρων του αίματος, στην επιδιόρθωση βλαβών των οργάνων, στο μεταβολισμό και στην επιμήκυνση των μαλλιών.

Ευεργετικά επιδρά και στο γαστρεντερικό σύστημα, λόγω της περιεκτικότητας σε ντοπαμίνη, κιτρικό οξύ, αλανίνη.

Ένα μειονέκτημα της γλιστρίδας είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί το σχηματισμό πετρών στα νεφρά. Ο βρασμός μειώνει το ποσοστό του οξαλικού οξέος.