Φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για την αύξηση και το μεταβολισμό των κυττάρων. Συμμετέχει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψη σε φολικό οξύ προκαλεί αναιμία. Επίσης, η έλλειψή του στην έναρξη και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκαλεί στα έμβρυα ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα, όπως η διασχιδής ράχη, οι δυσμορφίες του εγκεφάλου ή του κρανίου.

Καλές πηγές φολικού οξέος είναι το μπρόκολο, τα σπαράγγια, οι μπάμιες, οι αγκινάρες, το λάχανο, το συκώτι, ο κρόκος του αυγού, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ. σπανάκι, μαρούλι, λαχανίδα), ο αρακάς, τα ρεβίθια, οι φακές, τα πορτοκάλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

Οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα σε φολικό οξύ είναι 200 μικρογραμμάρια. Δεν αποθηκεύεται στο ανθρώπινο σώμα, οπότε είναι απαραίτητη η καθημερινή λήψη του. Έχοντας ισορροπημένη διατροφή καλύπτουμε τις ανάγκες μας εύκολα. Στην περίπτωση που κάποια γυναίκα είναι ή σκοπεύει να μείνει έγκυος, συστήνεται η χορήγηση συμπληρώματος 400 μικρογραμμαρίων φολικού οξέος μέχρι την 12η εβδομάδα κύησης.

Αν λαμβάνουμε συμπλήρωμα με δόση μεγαλύτερη του 1mg ημερησίως, δε γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα έλλειψης σε βιταμίνη Β12. Συστήνεται λοιπόν η αποφυγή συμπληρώματος με δόση μεγαλύτερη του 1mgr.