Πράσο

Γνωρίζατε ότι…
Ο αυτοκράτορας Νέρωνας έτρωγε συχνά πράσα επειδή πίστευε ότι κάνουν τη φωνή του δυνατότερη και ότι οι Αιγύπτιοι τα χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα;
Eίναι σύμβολo της Ουαλίας, όπου πιστεύουν ότι αν κουβαλάς ένα αποξηραμένο πράσο, σε προστατεύει από το κακό και σου φέρνει τύχη;
Ενώ τα πράσα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, δεν καραμελώνουν όταν τα σοτάρουμε, γι’ αυτό και όταν παίρνουν χρώμα, αρχίζουν να πικρίζουν;
Το πράσο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν από αρκετές μορφές καρκίνου, όπως του εντέρου και του μαστού;
Ότι η ιδιότητά τους αυτή αποδίδεται κυρίως στην κερσετίνη, αλλά και σε άλλες ουσίες που αναστέλλουν τους καρκινικούς όγκους;
Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και άλλων ευεργετικών για την καρδιά ενώσεων, όπως τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες, δύο θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία;
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, που επίσης ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς;
Τα πράσα είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α, και μπορεί να βοηθήσει στην όραση και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού;
Τα πράσα είναι ευεργετικά για τον έμμηνο κύκλο, καθώς έχουν σημαντικές ποσότητες μαγγανίου, το οποίο καταπραΰνει τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα;
Διαθέτουν βιταμίνη Β6, σίδηρο και φολικό οξύ, καθώς και καμπφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό που πιθανό να προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου;
Τέλος, τα πράσα περιέχουν αλισίνη, όπως τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, η οποία είναι γνωστή για τις αντιμικροβιακές της ιδιότητες;