Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες αλλά πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι οι βιταμίνες Α, C, E, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά του προστατεύουν την επιφάνεια το γαστρεντερικού σωλήνα, αποτρέποντας την ανάπτυξη ελκώδους κολίτιδας, νόσου του Crohn και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε καροτένιο αναστέλλει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη και επιδρά προστατευτικά στην υγεία των ματιών.

Η βιταμίνη Κ, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει δυναμώνουν τα οστά και αποτρέπουν την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Είναι πλούσιο σε σίδηρο.

Αν και συνήθως το καταναλώνουμε ως σπανακόρυζο, μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες, ομελέτες, ζυμαρικά, πίτες, λαζάνια.