Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Οι οδηγίες για μείωση της ζάχαρης και των «κακών» για την υγεία υδατανθράκων, ερμηνεύονται πολλές φορές λανθασμένα και προκαλούν τη μείωση ακόμα και των ωφέλιμων για την υγεία υδατανθράκων, δηλαδή δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η κατανάλωση φυτικών ινών μειώνει δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα: προκαλούν κορεσμό και μείωση της πείνας.

Κι όμως, πολύ συχνά, στην προσπάθεια να χάσουμε βάρος μειώνουμε την ποσότητα των υδατανθράκων στη διατροφή μας, ακολουθώντας δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες που περιέχουν πολλή πρωτεΐνη, όπως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και λιγότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Τέτοιες δίαιτες είναι η Αtkins  και οι κετογονικές δίαιτες. Είναι απίθανο να καταφέρουμε την ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση 30 γρ. φυτικών ινών σε τέτοιου είδους δίαιτες.

Συμπερασματικά, θα πρότεινα να αποφεύγουμε ακραίες διατροφικές συνήθειες και να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, τόσο φυτικών όσο και ζωικών τροφών. Αυτή η διατροφή θα θωρακίσει το σώμα μας ενάντια σε εκφυλιστικές παθήσεις.

Στόχος μας λοιπόν είναι η αποφυγή επεξεργασμένων-συσκευασμένων τροφών και η κατανάλωση άφθονων τροφίμων ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τέλος, στην περίπτωση που επιθυμούμε να χάσουμε βάρος, καλό θα ήταν να διατηρήσουμε για πάντα, όποιες αλλαγές κάνουμε στις διατροφικές μας συνήθειες.