Πώς να απαλλαγούμε από τα “κιλά των γιορτών”;

H ευχαρίστηση που μας προσφέρουν τα γιορτινά γεύματα (που είναι πλουσιοπάροχα και συνήθως περιέχουν λιπαρές τροφές) έχει και τις επιπτώσεις της, δυσάρεστες κάποιες φορές. Μία από αυτές είναι η αύξηση βάρους, που οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που παρέχουν πολλή ενέργεια (θερμίδες) στον οργανισμό μας.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση; Πάνω απ’ όλα με ψυχραιμία. Ο πανικός και οι βιασύνη δεν είναι σύμμαχοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Πολλές φορές ακολουθούμε αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες, δηλαδή δίαιτες που παρέχουν υπερβολικά λίγες θερμίδες, πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσουμε γρήγορα τα λίγα κιλά. Δυστυχώς, τα κιλά που φεύγουν τόσο εύκολα δεν είναι λίπος, οπότε συνήθως τα παίρνουμε γρήγορα ξανά. Άλλες πάλι φορές, ακολουθούμε δίαιτες που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, όπως δίαιτες μονοφαγίας, κετογονικές, κτλ. Σ’ αυτές τις δίαιτες περιέχονται τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως κρέας, τυρί , αυγά, και μειωμένη ως ελάχιστη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα). Επιτυγχάνεται άμεση και μεγάλη απώλεια βάρους, που οφείλεται σε μεγάλη απώλεια υγρών και σε καταστροφή μυϊκού ιστού του σώματος μας. Οπότε, το επιπλέον λίπος που συσσωρεύτηκε στο σώμα μας παραμένει. Μόλις επιστρέψουμε στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες τα κιλά που χάθηκαν τόσο εύκολα, ξαναμπαίνουν με τη μορφή λίπους και όχι με τη μορφή μυών. Αυτό έχει μία ακόμα δυσάρεστη επίπτωση στο σώμα μας: τη μείωση του βασικού μεταβολισμού, των θερμίδων που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να διατηρηθεί στη ζωή. Έτσι, με μία μικρή αύξηση της ποσότητας στη διατροφή μας, εύκολα παίρνουμε βάρος.

Ένας άλλος μύθος είναι η άποψη ότι ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων προκαλεί αύξηση βάρους. Μία θεωρία που δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Άλλωστε πώς να αποδειχθεί, όταν υπάρχουν τροφές (όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα λαχανικά) που περιέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Τελικά, ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση; Μία υποθερμιδική και ισορροπημένη διατροφή. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ελαφρά μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος για την παραγωγή της ενέργειας που έχει ανάγκη για να διατηρηθεί στη ζωή, κι έτσι να οδηγηθεί στην απώλεια βάρους. Πώς όμως οδηγείται στην καύση του λίπους; Με την ισορροπία στη διατροφή, δηλαδή με την ύπαρξη όλων των ομάδων τροφίμων (λαχανικά, φρούτα, γάλα ή γιαούρτι, κρέας-ψάρι-πουλερικά- τυριά, ψωμί και δημητριακά, λίπη και λάδια) σε κατάλληλες αναλογίες.

Ο αριθμός των θερμίδων και οι ποσότητες του κάθε τροφίμου που πρέπει να καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση είναι συγκεκριμένες για κάθε άτομο και εξαρτώνται από το βασικό του μεταβολισμό. Παράγοντες που τον επηρεάζουν είναι το βάρος, το ύψος, η ηλικία, το φύλο, και η φυσική δραστηριότητα. Επομένως, η συμβολή του διαιτολόγου είναι απαραίτητη για την κατάρτιση ενός προσωπικού διαιτολογίου. Επιπλέον, οι προσωπικές συνήθειες του κάθε ατόμου λαμβάνονται υπόψη για το σχεδιασμό του διαιτολογίου ώστε να είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη δίαιτα. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αν προσέχουμε και αποφεύγουμε τις υπερβάσεις κατ’ επανάληψη, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουμε συχνά τον οργανισμό μας σε δίαιτα. Καλή επιτυχία στην προσπάθεια.