Σπανάκι

Γνωρίζατε ότι…
Το σπανάκι κατάγεται από την Περσία και πέρασε στην Κίνα τον 7ο αιώνα, που είναι και η χώρα με την υψηλότερη παραγωγή σπανακιού στον κόσμο;
Στον Μεσαίωνα, οι καλλιτέχνες συνήθιζαν να εξάγουν πράσινη χρωστική ουσία από το σπανάκι;
Αποτελείται κατά 91% από νερό;
Αν συγκρίναμε 100 γραμμάρια σπανάκι με 100 γραμμάρια μπιφτέκι, θα βρίσκαμε περισσότερο σίδηρο στο σπανάκι από ό,τι στο μπιφτέκι;
Για την ακρίβεια, θα υπήρχαν 3,57 mg σιδήρου στο σπανάκι και 2,49 mg σιδήρου στο μπιφτέκι;
Τα υψηλά επίπεδα οξαλικού που περιέχει, ουσιαστικά εμποδίζουν το σώμα μας να απορροφήσει σίδηρο, αλλά το βράσιμο βοηθάει να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος του οξαλικού οξέος, γι αυτό και σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά, το μαγείρεμα του σπανακιού αυξάνει τα οφέλη για την υγεία, έτσι ώστε το μαγειρεμένο σπανάκι θα έχει τριπλάσια θρεπτική αξία από το ωμό;
Ο καλύτερος τρόπος για να το καταναλώσουμε είναι σε μορφή χυμού (smoothy) αφού με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται η β-καροτίνη που είναι αποθηκευμένη στα φύλλα και η οποία επιτρέπει στο σώμα μας να απορροφά τα θρεπτικά του συστατικά ακόμα πιο εύκολα;
Μόλις 8 ημέρες μετά την συλλογή του, χάνει τα μισά από τα κύρια θρεπτικά συστατικά του, ακόμη και όταν φυλάσσεται στο ψυγείο, ενώ το κατεψυγμένο τα διατηρεί όλα;
Το σπανάκι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες;
Είναι ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνη λαχανικά;
Μια μερίδα μαγειρεμένου σπανακιού -σε μέγεθος φλιτζανιού- περιέχει περίπου 5g πρωτεΐνης;
Eίναι από τα πλέον ευαίσθητα φυτά και γι’ αυτό προτιμούμε βιολογικό σπανάκι, να αποκτήσουμε τα οφέλη του, χωρίς να καταναλώνουμε επιβλαβή υπολείμματα φυτοφαρμάκων;