Φουντούκια

Τα φουντούκια περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτείνη, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε. Όλα τα παραπάνω πολύτιμα θρεπτικά συστατικά προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας, όπως αναφέρεται αναλυτικά παρακάτω.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται θετικά με τη διατήρηση του σωματικού βάρους και με μειωμένη εμφάνιση παχυσαρκίας, χωρίς να αποδεικνύεται ως σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, διευκολύνουν την κίνηση του εντέρου και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία ως αντιοξειδωτικό προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφή (π.χ. καρκίνος) που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Δύο μελέτες (2013 και 2016) απέδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση φουντουκιών, μειώνει την LDL χοληστερόλη, όταν το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό.

Το 2013, μια έρευνα απέδειξε ότι διατροφή που περιέχει φουντούκια μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας της καρδιάς.

Σύμφωνα με έρευνα του 2011, η κατανάλωση μικρής ποσότητας ξηρών καρπών (συμπεριλαμβανομένων φουντουκιών) βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη των συμμετεχόντων, που σημαίνει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μόνη αντένδειξη στην κατανάλωση φουντουκιών είναι η αλλεργία που εμφανίζουν κάποια άτομα στους ξηρούς καρπούς. Επίσης, ας μη ξεχνάμε ότι είναι πλούσια σε ενέργεια (θερμίδες). Καλό θα ήταν να μην υπερβαίνουμε την ποσότητα των 30 γρ. ημερησίως, όσο χωράει στη χούφτα μας.

Συμπερασματικά, τα φουντούκια είναι μια άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορούν να καταναλωθούν με ευκολία, ακόμα και από χορτοφάγους ή άτομα με δυσανεξίες.