ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12

Το σώμα μας χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για να συνθέσει ερυθρά αιμοσφαίρια, νευρικά κύτταρα, DNA. Επίσης, είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό.

                Τρόφιμα πλούσια σε Β12 είναι τα εντόσθια (συκώτι-νεφρά-καρδιά), κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπάρχουν και φυτικά τρόφιμα που την περιέχουν, όπως η σόγια, η σπιρουλίνα, η μαγιά μπύρας. Στη μορφή που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

                Η έλλειψή της είναι συχνή και παρατηρείται σε:

  • Άτομα που δεν καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα πλούσια σε Β12, όπως οι χορτοφάγοι (vegan )και όσοι νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Άτομα που ενώ καταναλώνουν τέτοια τρόφιμα δεν μπορούν να απορροφήσουν τη βιταμίνη, όπως συμβαίνει σε ηλικιωμένους, σε πάσχοντες από κακοήθη αναιμία, από παθήσεις του ήπατος, νόσο του Crohn, κοιλιοκάκη, χρόνιο αλκοολισμό, ευερέθιστο έντερο, γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια και σε όσους έχουν εγχειριστεί στο στομάχι, ακόμα και για λόγους απώλειας βάρους.

Συμπτώματα της έλλειψης είναι:

– Μεγαλοβλαστική αναιμία.

– Απώλεια ισορροπίας και μούδιασμα των άκρων.

– Κόπωση και αδυναμία.

– Δυσκολία στη σκέψη, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, παραισθήσεις.

– Πρησμένη και ερεθισμένη γλώσσα. Σκάσιμο των χειλιών στις γωνίες.

– Ίκτερος.

Να σημειωθεί ότι οι αποθήκες του σώματός μας σε Β12 μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας για 3-5 χρόνια. Επομένως, τα παραπάνω συμπτώματα δεν εμφανίζονται άμεσα, όπως όταν π.χ. κάποιος διακόψει την κατανάλωση ζωικών τροφίμων.