Σπαράγγι

Το σπαράγγι έχει εξαιρετικά ωφέλιμες ιαματικές ιδιότητες και γι’ αυτό το λόγο έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. Όμως και διατροφικά είναι πολύτιμο, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Το σπαράγγι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χολίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επίσης, μειώνοντας τα επίπεδα της ομοκυστεïνης βοηθά την καλή καρδιακή λειτουργία. Πλούσιο σε φολικό οξύ και Β12 ενισχύει τη μνήμη και τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Το αμινοξύ ασπαραγίνη είναι διουρητικό και βοηθά τη μείωση της πίεσης και του οιδήματος.

Οι φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ουσίες (όπως η γλουταθειόνη, βιταμίνη Ε και C, σελήνιο) του προσδίδουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιφλεγμονωδών συστατικών, κυρίως σαπωνινών, που αποτρέπουν χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις. Το σπαράγγι είναι από τα λίγα λαχανικά που  περιέχει μια αδιάλυτη φυτική ίνα, την ινουλίνη, η οποία δεν διασπάται περνώντας από το παχύ έντερο. Αποτελεί «τροφή» για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου κι έτσι βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επιπλέον, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βραστό ή ψητό σε σαλάτες, σούπες, ριζότο, κτλ.