Αρακάς

Ο αρακάς είναι ένα από τα πιο θρεπτικά αμυλώδη λαχανικά πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά.

Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, βοηθώντας την καλή λειτουργία του εντέρου. Παρέχει λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα όσπρια. Δεν περιέχει λιπαρά και χοληστερόλη.

Μία μερίδα αρακά καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη C (αντιοξειδωτική) και το 30% των αναγκών σε φολικό οξύ. Επίσης, το 40% των αναγκών σε βιταμίνη Κ η οποία συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυτοστερόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης του οργανισμού μας.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα φλαβονοϊδών (καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη) τα οποία δρουν αντικαρκινικά. Περιέχει βιταμίνη Α η οποία προστατεύει το δέρμα και την όραση.

Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως παντοθενικό οξύ, νιασίνη, θειαμίνη και πυριδοξίνη. Επίσης, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.