Μπρόκολο, ένα σούπερ λαχανικό!

Όλοι έχουμε ακούσει ότι το μπρόκολο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, κυρίως για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό, που περιέχει μια μοναδική σύνθεση συστατικών , η οποία προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου. Συγκεκριμένα, είναι χαρακτηριστικός ο συνδυασμός αντι-οξειδωτικών συστατικών, αντι-φλεγμονώδων συστατικών και ουσιών με αποτοξινωτικές ιδιότητες.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καμπφερόλη, καροτενοειδή, κερσετίνη, ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε. Όλα είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Οι πολυφαινόλες του μπρόκολου μειώνουν τη δράση αλλεργιογόνων ουσιών, αποτρέποντας την εμφάνιση φλεγμονών στον οργανισμό μας. Η παραγωγή ισοθειοκυανών ρυθμίζει τη διαδικασία αποτοξίνωσης στα κύτταρα του οργανισμού μας. Με απλά λόγια, καταστρέφει οτιδήποτε βλαβερό συγκεντρώνεται στο σώμα μας, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση του καρκίνου.

Συνήθως το μπρόκολο το καταναλώνουμε βρασμένο ως σαλάτα. Θα μπορούσε να προστεθεί σε σούπες, ομελέτες και γιατί όχι, σε ζυμαρικά. Προσοχή, να μην το βράζετε για πολύ, γιατί έτσι χάνει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνες. Ιδανικό είναι το βράσιμο στον ατμό. Αν δεν έχετε ατμομάγειρα, προσθέστε το σε νερό που κοχλάζει, και αφήστε το μόνο για 2-3 λεπτά. Έτσι, η απώλεια του σε βιταμίνες θα είναι μικρότερη.