Σύκο

Το σύκο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου, την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αποτρέπουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού και μειώνουν τη χοληστερόλη. Μία ακόμη  ιδιότητα των φυτικών ινών είναι η αίσθηση κορεσμού που παρέχουν, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας και τις λιγούρες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους κάνουν δίαιτα για απώλεια βάρους. Επιπλέον, το σύκο περιέχει προβιοτικά που βελτιώνουν την πέψη και την υγεία του εντέρου.

Το σύκο είναι πλούσιο σε κάλιο, αποτρέποντας την υπέρταση. Διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σε αλάτι περιέχει πολύ νάτριο και δημιουργεί έλλειμμα καλίου. Διατροφή πλούσια σε φρούτα όπως το σύκο, αυξάνει το κάλιο και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το σύκο είναι το πλουσιότερο σε ασβέστιο φρούτο. Παράλληλα, το κάλιο που περιέχει εμποδίζει την αποβολή ασβεστίου στα ούρα. Έτσι, τα οστά αποθηκεύουν περισσότερο ασβέστιο, γίνονται πιο γερά και προφυλάσσονται από οστεοπόρωση. Είναι πλούσιο σε φώσφορο, ο οποίος ενισχύει το σχηματισμό των οστών και επιταχύνει την επανόρθωσή τους σε περιπτώσεις καταγμάτων και αλλοιώσεών τους.

Τα σύκα προφυλάσσουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας των οφθαλμών, την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους.

Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχουν, είναι αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, και την βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών.

Τελικά, το σύκο είναι το καλύτερο υγιεινό υποκατάστατο των λιπαρών και πλούσιων σε ζάχαρη σνακ!