Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φώσφορου από τον οργανισμό μας. Ακόμα κι αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε ασβέστιο, αυτό δεν απορροφάται σε περίπτωση έλλειψης σε βιταμίνη D. Η έλλειψή της προκαλεί ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες.

Αν και ονομάζεται βιταμίνη, στην πραγματικότητα είναι μια ορμόνη που συντίθεται στο σώμα μας κατά την έκθεσή μας σε δυνατό ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Τροφές που αποτελούν πηγές της είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, ρέγγα), το μουρουνέλαιο, το κόκκινο κρέας, το συκώτι και ο κρόκος του αυγού. Επίσης, τρόφιμα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη είναι τα δημητριακά πρωινού και οι μαργαρίνες.

Οι ανάγκες των ενηλίκων, παιδιών, εγκύων και θηλαζουσών μητέρων είναι 10 μικρογραμμάρια ανά ημέρα. Συστήνεται να παίρνουν συμπλήρωμα τους χειμερινούς μήνες που η έκθεση τους στον ήλιο είναι μειωμένη.

Για όσους δεν εκτίθενται στον ήλιο (πχ. κλινήρεις ασθενείς, ή έγκλειστοι σε ιδρύματα ή κέντρα αποκατάστασης) και για όσους φορούν ρούχα που δεν αφήνουν εκτεθειμένο το δέρμα στον ήλιο, συστήνεται η λήψη συμπληρώματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, οπότε αποθηκεύεται στο σώμα. Όταν η λήψη συμπληρώματος γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συγκεντρώνεται περίσσεια ασβεστίου (υπερασβεσταιμία) που προκαλεί μαλάκυνση των οστών και καταστροφή των νεφρών και της καρδιάς.

Επομένως πρέπει να επιλέγουμε συμπλήρωμα με δόση 10μgr ημερησίως και όχι μεγαλύτερη, εκτός αν ο γιατρός συστήσει διαφορετικά.