Είναι τα φυτικά γάλατα τόσο θρεπτικά όσο το αγελαδινό;

Τα φυτικά γάλατα – αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού και καρύδας- είναι οι χωρίς λακτόζη εναλλακτικές φυτικές επιλογές του αγελαδινού γάλακτος.

Σε μια πρόσφατη έρευνα στον Καναδά συγκρίθηκαν τα παραπάνω γάλατα σε θρεπτικά συστατικά. Βρέθηκε ότι το αγελαδινό γάλα έχει την καλύτερη διατροφική ισορροπία. Η παραπάνω έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από εταιρείες της γαλακτοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες. Από την άλλη, είναι πλούσιο σε επιβλαβή κορεσμένα λίπη, μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς και προκαλεί αλλεργία σε κάποια βρέφη και νήπια. Επιπλέον, είναι ακατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Το γάλα καρύδας έχει καλή γεύση, λίγες θερμίδες, όμως περιέχει κι αυτό επιβλαβή κορεσμένα λίπη και καθόλου πρωτείνη.

Το γάλα αμυγδάλου με καλή γεύση και λίγες θερμίδες, έχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ελαίων. Είναι πιθανό αλλεργιογόνο σε άτομα αλλεργικά στους ξηρούς καρπούς.

Το γάλα από ρύζι αποδίδει ίσες περίπου θερμίδες με το αγελαδινό λόγω των σακχάρων που περιέχει. Δεν έχει αρκετή πρωτείνη και έλαια.

Το γάλα σόγιας είναι άγευστο και αλλεργιογόνο σε άτομα με αλλεργία στη σόγια. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και έχει ισορροπία υδατανθράκων- λιπών παρόμοια με το αγελαδινό.

Συμπέρασμα, το γάλα σόγιας είναι πιο θρεπτικό από τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα και μοιάζει περισσότερο από αυτά με το αγελαδινό. Σε καμία περίπτωση, τα φυτικά γάλατα δεν αποτελούν υποκατάστατα του αγελαδινού γάλακτος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διατροφή των χορτοφάγων (vegan), όσων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Η διατροφική αξία του αγελαδινού γάλακτος το κάνει ιδανικό για την ανάπτυξη των παιδιών και όσων έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, πρωτείνη, λίπη και ασβέστιο.

Η παραπάνω έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Science Technology.