Η σημασία του νερού στην υγεία μας

Το σώμα μας αποτελείται κατά βάση από νερό. Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 15 ημέρες. Επομένως, αποτελεί μέγιστης σημασίας θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας. Οι ανάγκες κάθε ατόμου σε νερό εξαρτώνται από το σωματικό του βάρος, την ηλικία του και τη φυσική δραστηριότητα. Το σώμα μας αποβάλλει νερό μέσω των ούρων, των κοπράνων, του ιδρώτα, της αναπνοής. Σε έναν ενυδατωμένο οργανισμό υπάρχει υδατική ισορροπία: το προσλαμβανόμενο νερό ισούται με το αποβαλλλόμενο.

Δυστυχώς, μεγάλο ποσοστό ατόμων υποφέρει από αφυδάτωση, χωρίς καν να το γνωρίζει. Η δίψα (στεγνό στόμα) είναι το τελευταίο σημάδι-ένδειξη της αφυδάτωσης. Το αφυδατωμένο σώμα παράγει ούρα που έχουν πορτοκαλοκίτρινο χρώμα. Αντίθετα, το ενυδατωμένο σώμα παράγει διαυγή ούρα.

Η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως και το μεταβολισμό. Συμπτώματά της είναι το αίσθημα κόπωσης, η δυσκοιλιότητα, υπόταση ή υπέρταση, ουρολοιμώξεις, πρόωρη γήρανση ακόμα και αύξηση βάρους!

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την αφυδάτωση;

– Πίνουμε :

1 ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσουμε.

1 ποτήρι νερό πριν κοιμηθούμε.

1 ποτήρι νερό πρίν και 1 ποτήρι νερό μετά το γεύμα .

– Μειώνουμε την κατανάλωση καφέ-τσαγιού-αναψυκτικών.

– Αυξάνουμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών