Ξηροί καρποί ωμοί ή ψημένοι

Ξηροί καρποί, μια υπερτροφή που περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτείνη, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Πώς μπορεί ο οργανισμός μας να απορροφήσει στο μέγιστο όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά;

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ενέργεια, υπό μορφή φυτικού οξέος, για την ανάπτυξη τους πριν τη συγκομιδή. Μετά από αυτή, η ανάπτυξη εμποδίζεται λόγω παρουσίας αναστολέων ενζύμων.

Το φυτικό οξύ παραμένει στους καρπούς. Η μέτρια πρόσληψη του μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στον άνθρωπο. Η υψηλή πρόσληψη φυτικού οξέος επηρεάζει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Το φυτικό οξύ ενώνεται με τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία των τροφών (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, κ.ά.) κι έτσι το σώμα μας δεν μπορεί να τα απορροφήσει. Επιπλέον, οι αναστολείς ενζύμων των ξηρών καρπών επιδρούν αρνητικά στη δράση των πεπτικών ενζύμων και την αποδόμηση των θρεπτικών συστατικών.

Μπλοκάροντας το φυτικό οξύ και τους αναστολείς ενζύμων, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή τη δυσαπορρόφηση, χωρίς να επηρεαστεί η θρεπτική αξία των καρπών. Μια διαδικασία που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Αζτέκοι.

Η ενεργοποίηση γίνεται ως εξής:

Μουλιάζουμε σε αλατόνερο για 7-14 ώρες, ανάλογα με το είδος του καρπού.

Αδειάζουμε το νερό, και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να γίνουν τραγανοί.

Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Έτσι, το σώμα μας μπορεί να πέπτει και να απορροφά αυτό το τόσο νόστιμο και θρεπτικό σνακ.