Χυμοί ή Smoothies;

Ποιες είναι οι διαφορές τους; Tι να επιλέξω;

Ο χυμός είναι πλούσιος σε υγρά και θρεπτικά συστατικά, χωρίς τις αδιάλυτες φυτικές ίνες των φρούτων ή λαχανικών. Έτσι, το πεπτικό σύστημα απορροφά ευκολότερα και γρηγορότερα τα θρεπτικά συστατικά των χυμών. Αυτό ωφελεί ασθενείς, που έχουν ευερέθιστο γαστρεντερικό σύστημα. Οι χυμοί μη έχοντας αδιάλυτες φυτικές ίνες , δεν προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού, δηλαδή δεν μας χορταίνουν.  Η απουσία φυτικών ινών, βοηθά τη γρήγορη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, προκαλώντας απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος (σακχάρου).

Σε αντίθεση με τους χυμούς, τα smoothies περιέχουν ολόκληρο το φρούτο ή το λαχανικό, ακόμα και τη φλούδα, επομένως και τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, αν και τεμαχισμένες. Έτσι τεμαχισμένες πέπτονται ευκολότερα. Επιπλέον, η παρουσία των φυτικών ινών κάνει τα smoothies πιο «χορταστικά» και μειώνει το ρυθμό απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών, χωρίς να αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε άμεσα, το πολύ σε 15 λεπτά από την παρασκευή τους, γιατί το οξυγόνο του αέρα και το φως καταστρέφουν πολλές από τις βιταμίνες τους.