Διατροφή το χειμώνα

Καλό μήνα και καλό χειμώνα.

Ίσως η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι η πιο «σκοτεινή» του χρόνου, με δυσμενείς επιπτώσεις στη διάθεσή μας. Υπάρχουν τρόποι να αυξήσουμε  τη σωματική και την ψυχική μας ενέργεια;

Πρώτον, να ασκούμαστε. Ακόμα και μισή ώρα γρήγορου βαδίσματος είναι αρκετή να ανεβάσει τα επίπεδα των ενδορφινών στο σώμα μας. Οι ενδορφίνες μας χαρίζουν θετική ενέργεια, ανεβάζουν την διάθεση, μειώνουν τα αρνητικά συναισθήματα, μας χαλαρώνουν και ανακουφίζουν από το άγχος.

Δεύτερον, η επαρκής πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βοηθά την εγκεφαλική λειτουργία και μειώνει την εκδήλωση κατάθλιψης. Διατροφικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, αντζούγιες, ρέγκα), οι αλεσμένοι σπόροι τσία και ο αλεσμένος λιναρόσπορος.

Τρίτον, τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D μειώνουν την εμφάνιση κατάθλιψης. Κύρια πηγή της βιταμίνης D είναι η έκθεση μας στον ήλιο. Δυστυχώς, παρόλο που η χώρα μας είναι ηλιόλουστη, την εποχή του χειμώνα δεν εκθέτουμε το σώμα μας στον ήλιο, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα μας, το οποίο γίνεται ευάλωτο σε λοιμώξεις και ιώσεις. Τα λιπαρά ψάρια, το βούτυρο και τα αυγά περιέχουν τη βιταμίνη. Συχνά η διατροφή μας δεν είναι επαρκής σε βιταμίνη D, οπότε συστήνεται η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.