Βιταμίνη C

Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η ελάχιστη ποσότητα που χρειαζόμαστε ώστε να μην πάθουμε σκορβούτο είναι 10 mgr ημερησίως. Οι συστάσεις είναι 60 με 100 mgr ημερησίως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ιστών μας. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυξάνουν τις ανάγκες σε βιταμίνη C, όπως μολύνσεις, εγκαύματα, χρόνια χρήση φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, τα αντισυλληπτικά, το κάπνισμα. Μετά από εγχειρήσεις, οδοντιατρικές επεμβάσεις, σοβαρά και εκτεταμένα εγκαύματα μπορεί οι ανάγκες να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 1000 mgr ημερησίως.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, και όχι μόνο τα πορτοκάλια, παρέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης. Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι, ένα πιάτο σαλάτα, μία μερίδα μπρόκολο περιέχουν πάνω από 300 mgr βιταμίνης C. Δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή που περιέχουν βιταμίνη C. Το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η ντομάτα, οι φράουλες, το ακτινίδιο, το μάνγκο, οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερο από 50 mgr βιταμίνης C ανά μερίδα. Επομένως, η χρήση συμπληρωμάτων είναι περιττή.

Από την άλλη πλευρά, πληροφορούμαστε ότι η βιταμίνη C προλαμβάνει τα κρυολογήματα και προφυλάσσει από τον καρκίνο. Έτσι, πολύς κόσμος κάνει κατάχρηση συμπληρωμάτων, που οδηγεί σε υπερβιταμίνωση και τοξικότητα του ανθρώπινου οργανισμού, με συνέπειες βλαβερές για την υγεία. Συμπτώματα υπερβιταμίνωσης είναι η ναυτία, διάρροια, κοιλιακά άλγη, δημιουργία πέτρας στα νεφρά, μη απορρόφηση του σιδήρου.

Όταν κάποιο άτομο χρησιμοποιεί συμπληρώματα βιταμίνης C για μεγάλο διάστημα, μειώνει την ικανότητα απορρόφησης της βιταμίνης από τον οργανισμού του και αυξάνει το ρυθμό απέκκρισης της βιταμίνης. Αν σταματήσει απότομα τη χρήση συμπληρωμάτων, συνεχίζοντας τη μειωμένη απορρόφηση ο οργανισμός του θα παρουσιάσει έλλειψη. Συστήνεται η σταδιακή μείωση των συμπληρωμάτων.

Η βιταμίνη C καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και ωμών λαχανικών για την κάλυψη των αναγκών μας.

Από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βαρβάρα Καραγιαννίδου