Πιπεριές

Οι πιπεριές απαντώνται σε πολλά χρώματα κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, μαύρο. Τρώγονται ωμές, ψητές, τηγανιτές και προσθέτουν όχι μόνο χρώμα και γεύση αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στο φαγητό μας.

Περιέχουν πολλών ειδών αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή και φλαβονοειδή), πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Δύο από τα καροτενοειδή που περιέχονται στις πιπεριές είναι η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη. Αποτελούν συστατικά του ματιού και το προστατεύουν από τη βλαβερή οξείδωση. Σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, οι πιπεριές περιέχουν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C, η οποία προσφέρει επιπλέον αντιοξειδωτική προστασία.

Η καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών όπως ο καρκίνος. Επιπλέον αντικαρκινική προστασία παρέχουν τα θειώδη συστατικά των πιπεριών.

Περιέχουν βιταμίνη Ε, απαραίτητη για την υγεία μαλλιών και δέρματος.

Παρέχουν βιταμίνη Β6 που παίζει ενεργό ρόλο στο νευρικό σύστημα και στην ανανέωση των κυττάρων.

Οι πράσινες πιπεριές είναι άγουρες κόκκινες πιπεριές. Ακριβώς επειδή δεν έχουν ωριμάσει, έχουν πιο πικρή γεύση, τη μισή ποσότητα βιταμίνης C και το ένα δέκατο της βιταμίνης Α σε σχέση με τις κόκκινες πιπεριές.

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψακαϊνη που επιταχύνει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.