Σέλερι

Γνωρίζατε ότι…
Το σέλερι δεν περιέχει καθόλου άμυλο αλλά άλλους πολυσακχαρίτες, οι οποίοι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στις οποίες προστατεύεται το πεπτικό συστήμα από φλεγμονές. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικά συστατικά, τα οποία μειώνουν την οξείδωση των λιπών και προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Περιέχει μια μακρά λίστα βιταμινών και μετάλλων, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ και μολυβδαίνιου. Η βιταμίνη Κ είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πήξη του αίματος, καθώς και στην υγεία των οστών και της καρδιάς. Το μολυβδαίνιο είναι ένα μέταλλο που βοηθά στην ενεργοποίηση των ενζύμων που εμποδίζουν τη συσσώρευση τοξινών στο σώμα. Αυτά τα ένζυμα βοηθούν επίσης στη διάσπαση των επιβλαβών θειωδών. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το σέλερι είναι χρήσιμο σε όσους πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Όπως τα περισσότερα λαχανικά, ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε σέλερι, είναι να το αγοράσετε και να το φάτε φρέσκο, δηλαδή πέντε έως επτά ημέρες από την στιγμή που κόπηκε. Μελέτες δείχνουν ότι το σέλερι ηλικίας μεγαλύτερης της εβδομάδας έχει μειωμένη ποσότητα αντιοξειδωτικών φαινολών. Είναι προτιμότερο να το βάλετε ολόκληρο (χωρίς να το τεμαχίσετε) στο ψυγείο, για να διατηρήσετε το μέγιστο των θρεπτικών συστατικών του. Mπορείτε είτε να το φάτε ωμό είτε στον ατμό. Με το ζεμάτισμα ή το βράσιμο μπορεί να χάσει σχεδόν τα μισά αντιοξειδωτικά που περιέχει, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί αν το βάλετε για δέκα λεπτά στον ατμό.