Ροδάκινο

Γνωρίζατε ότι…
το ροδάκινο προέρχεται από την Κίνα, όπου και καλλιεργείται από το 1000 π.Χ. Σταδιακά η καλλιέργεια του εξαπλώθηκε στην Περσία, από όπου ο Μέγας Αλέξανδρος το έφερε στην Ελλάδα.
Η επιστημονική ονομασία για το ροδάκινο είναι Prunus persica, που σημαίνει «περσικό δαμάσκηνο», ενώ οι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «περσικό μήλο». Οι Γάλλοι μετέφρασαν αυτό το όνομα σε “pêche”, το οποίο τελικά οδήγησε στο “peach” στην αγγλική γλώσσα.
Τα ροδάκινα είναι εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, καθώς περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, β-καροτίνης και φολικού οξέος, καθώς και μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορος και ψευδάργυρος; Αν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος τα ροδάκινα αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
Ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει μόνο 60-70 θερμίδες. Τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη C που περιέχουν, ενισχύουν την υγεία του δέρματος, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες και βοηθώντας την παραγωγή κολλαγόνου. Όσο πιο αρωματικό είναι, τόσο και πιο γευστικό. Το χνούδι σε ένα ροδάκινο λειτουργεί ως προστασία του καρπού από έντομα, ζώα, ασθένειες, ακόμη και από τον ήλιο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το νεκταρίνι είναι απλώς μια ποικιλία ροδάκινου δίχως χνούδι κι όχι υβρίδιο. Στην Κίνα, το ροδάκινο είναι σύμβολο καλής τύχης, προστασίας και μακροζωίας. Μάλιστα, Κινέζες νύφες στολίζουν τα μαλλιά τους με λουλούδια ροδάκινου για τις γαμήλιες τελετές τους. Στην Κορέα, το ροδάκινο θεωρείται πηγή «καλής ενέργειας» που διώχνει τα κακά πνεύματα και στην Ουγγαρία τα ροδάκινα θεωρούνται σύμβολο ηρεμίας διότι πιστεύεται ότι περιέχουν ένα φυσικό ηρεμιστικό που ανακουφίζει από το στρες και το άγχος και οδηγεί σε βαθύ ύπνο.