Πεπόνια

Γνωρίζατε ότι…
Τα πεπόνια κατάγονται από την Αφρική και την νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πεπονιών, αλλά όλα έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, όπως η γλυκιά γεύση και η υδαρής υφή. Το καλλιεργούσαν οι Αιγύπτιοι από το 2000 π.Χ. και ακολούθως το πήραν οι Έλληνες και μέσω των Ρωμαίων αργότερα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Ήταν από τα πρώτα φυτά που μεταφέρθηκαν από τον Παλαιό στον Νέο Κόσμο από Ευρωπαίους αποίκους.
Το πεπόνι Yubari είναι μακράν το πιο ακριβό φρούτο στην Ιαπωνία, αλλά και σε όλο τον κόσμο κι έχουν πρόσβαση σε αυτό ελάχιστοι, λόγω του ότι είναι σπάνιο και αυτό συμβαίνει επειδή καλλιεργείται μόνο σε λίγα θερμοκήπια στην περιοχή Yubari στην Ιαπωνία. Η τιμή ενός πεπονιού Yubari κυμαίνεται από 50-100 δολάρια, ενώ έχει συμβεί να ξεπεραστεί κατά πολύ αυτό το ποσό.
Τα πεπόνια είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Περιέχουν βιταμίνς Β, Α και C, κάλιο, μαγνήσιο, παντοθενικό οξύ, που βοηθούν στην μείωση των υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, στην αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων και διαφόρων άλλων δυσκολιών του κυκλοφορικού συστήματος. Έχουν επίσης φυσικά αντιοξειδωτικά όπως β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βοηθούν στη βελτίωση της όρασης και προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και οι φλεγμονές;