Κάστανο

Γνωρίζατε ότι…

Όσο στεγνώνει το κάστανο, τόσο αυξάνεται η θερμιδική του αξία.

100 γραμμάρια φρέσκου κάστανου παρέχουν 199 θερμίδες και αφυδατωμένα σχεδόν την διπλάσια, 371 θερμίδες.

Το κάστανο και όλα τα προϊόντα που προέρχονται από αυτό (από ψωμί μέχρι μπύρα), δεν περιέχουν γλουτένη.

Η μεγαλύτερη και παλαιότερη καστανιά στον κόσμο ονομάζεται Castagno dei Cento Cavalli και βρίσκεται στο Sant’ Alfio, στην ανατολική πλαγιά της Αίτνας, στη Σικελία; Πιστεύεται ότι είναι 2.000 έως 4.000 ετών.

Λέγεται ότι η βασίλισσα της Αραγονίας και εκατό ιππότες, σε μια καταιγίδα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αίτνα, βρήκαν καταφύγιο κάτω από το δέντρο και έτσι προέκυψε το όνομα του.

Το κάστανο (Kuri στα Ιαπωνικά) είναι ο αρχαιότερος καρπός της Ιαπωνίας.

Καλλιεργήθηκε πολύ πριν από το ρύζι και χρησιμοποιείται ευρέως για το μαγείρεμα ιαπωνικών πιάτων, όπως το kurigohan (βραστό ρύζι με κάστανο) και το kurimanju (ραβιόλια με κάστανο).

Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή γλυκών και κομπόστας.

Τα ψητά κάστανα πωλούνταν στους δρόμους της Ρώμης από τον 16ο αιώνα και εξακολουθούν να πωλούνται στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων το χειμώνα.

Τα κάστανα διαφέρουν από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς επειδή περιέχουν ελάχιστα λιπαρά και πρωτεΐνες.

Πιο συγκεκριμένα, είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων (50%) και είναι τα μόνα που περιέχουν βιταμίνη C.

30 γραμμάρια βρασμένα κάστανα περιέχουν από 9,5 mg ως 26,7 mg βιταμίνης, ενώ αποξηραμένα έχουν διπλάσια βιταμίνη C, από 15,1 mg έως 61,3 mg στα 100 γραμμάρια.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα μέταλλα που περιέχονται στα κάστανα μεταξύ άλλων όπως το κάλιο, σίδηρος, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορος και ασβέστιο;