Χουρμάδες

Γνωρίζατε ότι…
Οι χουρμάδες καλλιεργήθηκαν πριν από περίπου 8.000 χρόνια στο σημερινό Ιράκ. Επειδή το δέντρο και ο καρπός του έχουν τόσες πολλές χρήσεις -από τρόφιμα μέχρι οικοδομικά υλικά- είναι γνωστό ως το «δέντρο της ζωής» στη Μέση Ανατολή και είναι το εθνικό σύμβολο της Σαουδικής Αραβίας.
Τα κουκούτσια των χουρμάδων χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σαπουνιού και eyeliner. Η κορυφαία χώρα παραγωγής είναι η Αίγυπτος. Οι χουρμάδες αναφέρονται πολλές φορές στη Βίβλο και είναι o συχνότερα αναφερόμενος καρπός στο Κοράνι. Oι φυλές Βεδουίνων της Μέσης Ανατολής, που τρώνε υψηλό ποσοστό χουρμάδων στη διατροφή τους, έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου.
Ένας ενήλικας μπορεί να επιβιώσει με μόνο 15 χουρμάδες την ημέρα, οι οποίοι δίνουν στο σώμα του όλα τα απαραίτητα μέταλλα και τις βιταμίνες που χρειάζεται ημερησίως; Ελάχιστοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτόν τον καρπό. Ένα φλιτζάνι χουρμάδες έχει περίπου 380 θερμίδες, 27% της συνιστώμενης ημερήσιας ανάγκης σε κάλιο και 48% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες.
Περιέχουν επίσης ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο και άλλα μέταλλα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και την αρτηριακή πίεση. Ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα(περίπου 93 γρ. ανά φλιτζάνι), oι περισσότερες ποικιλίες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα τους προσδίδει διάρκεια ζωής πολλών μηνών έως και ένα έτος εάν φυλάσσονται σωστά. Οι υψηλές θερμίδες και η εξαιρετική διατροφική τους αξία, καθώς και η ικανότητά τους να διατηρούνται καλά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάνουν τους χουρμάδες ιδανικούς ως τροφή έκτακτης ανάγκης.