Ζυμαρικά

Γνωρίζατε ότι…
Υπάρχουν περισσότερα από 310 σχήματα ζυμαρικών γνωστά, με περισσότερα από 1300 διαφορετικά ονόματα. Ενώ ο μέσος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνει 15 κιλά ζυμαρικά το χρόνο, στην Ιταλία καταναλώνει 51 κιλά.
Αν και τα ζυμαρικά χρονολογούνται από το 500 π.Χ. περίπου, μόλις το 1700 προστέθηκε η σάλτσα ντομάτας. Τα μαύρα (ή γκρίζα) ζυμαρικά είναι συνήθως φτιαγμένα με μελάνι καλαμαριού. Τα ζυμαρικά τα έφτιαξαν πρώτοι οι Κινέζοι κι όχι οι Ιταλοί ήδη από το 5.000 π.Χ. Σε κάποιες πηγές αναφέρεται ότι ο Μάρκο Πόλο έφερε τα νουντλς στην Ιταλία τον 12ο αιώνα, αλλά υπάρχουν και ιστορικά αρχεία που δείχνουν ότι ο προ-ρωμαϊκός ετρουσκικός πολιτισμός είχε ήδη φτιάξει τα δικά του ζυμαρικά το 500 π.Χ.
Η κατανάλωση ζυμαρικών μας φτιάχνει την διάθεση. Είναι αλήθεια ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν στον οργανισμό μας την παραγωγή σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προκαλεί συναισθήματα ευτυχίας και ευεξίας. Τα καλής ποιότητας ζυμαρικά παρασκευάζονται από σκληρό σιτάρι που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως έχουν λιγότερες θερμίδες και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκό και φώσφορο, ενώ τα επεξεργασμένα ζυμαρικά τείνουν να είναι υψηλότερα σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι φυτικές ίνες κινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα άπεπτες και συμβάλλουν στην ενίσχυση της αίσθησης της πληρότητας και για το λόγο αυτό, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά από τα επεξεργασμένα ζυμαρικά στη μείωση της όρεξης;