Κρασί

Γνωρίζατε ότι…
Οι αμπελώνες είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση καλλιέργειες φρούτων παγκοσμίως;
Υπάρχουν 10.000 ποικιλίες οινοποιήσιμων σταφυλιών σε όλο τον κόσμο;
Ένας τόνος σταφυλιών μπορεί να παράξει 720 μπουκάλια κρασί;
Για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι έπιναν κρασί αντί για νερό για να ξεδιψάσουν, επειδή το νερό δεν ήταν πάντα καθαρό ενώ η ζύμωση κατά την διάρκεια της παρασκευής του κρασιού σκοτώνει τα μικρόβια, όπως του τύφου και της χολέρας;
Δεν γεμίζουμε το ποτήρι περισσότερο από το ένα τρίτο για να αφήσουμε χώρο να απελευθερωθούν τα αρώματα;
Η γλύκα του κρασιού μειώνεται όταν το ψύχουμε;
Το κόκκινο κρασί χάνει τη φρουτώδη γεύση του όταν είναι πολύ ζεστό;
Κατά την παρασκευή του λευκού κρασιού αφαιρείται η φλούδα των σταφυλιών πριν την ζύμωση και γι αυτό το κόκκινο κρασί που προέρχεται από σταφύλια με φλούδα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά;
Ακόμα και με αυτό το πλεονέκτημα, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για να μπορούμε να πούμε ότι είναι «πιο υγιεινό» από το λευκό;
Η διαδικασία ζύμωσης του κρασιού δημιουργεί θειώδη (διοξείδιο του θείου) και πολλά οινοποιεία για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής, προσθέτουν επιπλέον θειώδη, που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άσθματος, προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς, πόνο στο στομάχι και διάρροια;
Οι πολύτιμες για την υγεία πολυφαινόλες, απαντώνται εκτός από το κρασί, στο τσάι, στον καφέ, τα μούρα, τα κρεμμύδια και τα μήλα, και μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες;
Η πολυφαινόλη τανίνη έχει ελαφρώς διαφορετική επίδραση από τη ρεσβερατρόλη;
Μελέτες δείχνουν ότι λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και να μειώσει την απορρόφηση του σίδηρου;
Σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά, το κόκκινο κρασί έχει περισσότερη αντιβακτηριακή δράση ενάντια στα βακτήρια του εντέρου όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού;
Τα φλαβονοειδή που περιέχει μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου;