Τυρί

Γνωρίζατε ότι…

Σκεύη παρασκευής τυριού που βρέθηκαν στην Πολωνία έχουν ηλικία 7.500 ετών;

Τοιχογραφίες σε αιγυπτιακούς τάφους 4.000 ετών απεικονίζουν τυρί και την τέχνη της τυροκομίας;

Για την παρασκευή ενός κιλού τυριού απαιτούνται 10 κιλά γάλα;

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τυριού 30 λεπτά πριν τον ύπνο τον βελτιώνει, χάρη στην τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που περιέχεται στο τυρί, και που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα;

Υπάρχουν περίπου 2.000 ποικιλίες τυριού;

Το πιο δημοφιλές τυρί στον κόσμο είναι το γκούντα, ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα στην Ολλανδία;

Το επίσης ολλανδικό Edam δεν χαλάει, απλά σκληραίνει όσο περνάει ο καιρός;

Αυτό το έκανε δημοφιλές για θαλάσσια ταξίδια σε απομακρυσμένες αποικίες;

Η μούχλα τις περισσότερες φορές είναι τοξική για τον άνθρωπο, αλλά στο τυρί είναι εξαίρεση και υπάρχουν διάφοροι τύποι μουχλιασμένων τυριών που καταναλώνονται με ασφάλεια, και που είναι πολύ υγιεινά;

Τα σκληρά τυριά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τα μαλακά τυριά, ακόμα κι αν η συσκευασία έχει ανοιχτεί;

Μερικά από τα πιο δημοφιλή σκληρά τυριά είναι το Parmigiano-Reggiano, το Asiago D’allevo, το Grana Padano και το Pecorino Romano;

Οι τρύπες είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας ζύμωσης όπου ένα βακτήριο απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα όταν καταναλώνει το γαλακτικό οξύ και σχηματίζει φυσαλίδες;

Υπάρχουν πολλά είδη τυριών που όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να απολαμβάνουν με μέτρο;

Όσο πιο φρέσκο είναι το τυρί, τόσο περισσότερη λακτόζη περιέχει;

Έτσι όσοι έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο στομάχι θα πρέπει να αποφύγουν τις πιο κρεμώδεις ποικιλίες, όπως η ρικότα ή το τυρί cottage;

Τα παλαιωμένα, σκληρά τυριά είναι πολύ πιο εύπεπτα, γιατί περιέχουν λιγότερη λακτόζη;

Το τυρί είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου, περιέχει εξαιρετική ποσότητα πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 και μια πολύ καλή πηγή γλουταθειόνης, ενός αντιοξειδωτικού που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην καλύτερη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων;