Θηλασμός
Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το θηλασμό:
1.Ο θηλασμός είναι απαραίτητος για τους πρώτους έξι μήνες
Ο θηλασμός συστήνεται να ξεκινά στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση.
Είναι απαραίτητος και αποκλειστικός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του βρέφους ώστε να έχει άριστη ανάπτυξη και υγεία. Μετά τον έκτο μήνα ο θηλασμός συνεχίζεται ενώ παράλληλα προσθέτουμε ασφαλή τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του βρέφους.
Ο θηλασμός συστήνεται να συνεχίζεται μέχρι τα δύο χρόνια ή και περισσότερο.
2.Ο θηλασμός προστατεύει τα βρέφη από παιδικές ασθένειες
Το μητρικό γάλα εκτός από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, περιέχει αντισώματα που προστατεύουν το βρέφος από κοινές ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία, οι δύο κυριότερες αιτίες παιδικών θανάτων. Το μητρικό γάλα είναι άμεσα διαθέσιμο και φτηνό.
3.Ο θηλασμός ωφελεί τις μητέρες
Ο αποκλειστικός θηλασμός είναι φυσική μέθοδος αντισύλληψης (προστασία 98% για τους πρώτους 6 μήνες). Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών, διαβήτη τύπου ΙΙ και επιλόχειας κατάθλιψης.
4.Ο θηλασμός έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τα παιδιά
Προστατεύει την υγεία των παιδιών για όλη τους τη ζωή. Έφηβοι και ενήλικες που θήλασαν στη βρεφική ηλικία έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να νοσήσουν από διαβήτη τύπου ΙΙ. Έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.
5.Τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος δεν περιέχουν αντισώματα
Τα υποκατάστατα του μητρικού γάλακτος δεν είναι πιστά αντίγραφα του μητρικού γάλακτος. Επίσης, όταν δεν είναι παρασκευασμένα με καθαρό νερό ή αποστειρωμένα σκεύη ή έχουν επιμολυνθεί με βακτήρια η σκόνη προκύπτουν επιπλέον κίνδυνοι. Αν δεν γίνει η ανάμιξη της σκόνης με νερό στη σωστή αναλογία, παρασκευάζεται γάλα μικρής θρεπτικής αξίας. Ο συχνός θηλασμός διατηρεί επάρκεια στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Όταν ξεκινά η σίτιση με υποκατάστατο μειώνεται η παραγωγή και η ποσότητα του μητρικού γάλακτος. Η επιστροφή στο θηλασμό γίνεται σχεδόν ανέφικτη.
6.Η μετάδοση του ιού HIV μέσω του θηλασμού μειώνεται με φαρμακευτική αγωγή
Η μητέρες που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, επιμολύνουν το βρέφος κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το θηλασμό. Τα ΑRV φάρμακα που δίνονται είτε στη μητέρα είτε στο βρέφος μειώνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο βρέφος. Ταυτόχρονη λήψη φαρμάκου και θηλασμός αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του βρέφους.
7.Ρύθμιση της προώθησης των υποκατάστατων
Το 1981 υιοθετείται ένας παγκόσμιος κώδικας για τη ρύθμιση της προώθησης των υποκατάστατων βρεφικού γάλακτος ώστε:
- Σε κάθε συσκευασία υποκατάστατου πρέπει να αναγράφονται τα οφέλη του θηλασμού και οι κίνδυνοι για την υγεία των υποκατάστατων.
- Καμία εμπορική προώθηση των υποκατάστατων.
Καμία διανομή δωρεάν δειγμάτων από ιατρικό προσωπικό ή μονάδων υγείας.
8.Η υποστήριξη των μητέρων είναι σημαντική
Οι μητέρες μπορούν να εκπαιδευτούν και να μάθουν να θηλάζουν. Οι πρακτικές που ακολουθούν τα νοσοκομεία, όπως ο χωρισμός μητέρας- βρέφους κατά την παραμονή σε διαφορετικά δωμάτια, η συμπληρωματική χρήση υποκατάστατου, δυσκολεύουν την εδραίωση του θηλασμού. Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ και της UNISEF για Νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη, βοηθά και στηρίζει τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν. Εκπαιδευμένες σύμβουλοι θηλασμού ενισχύουν την πρακτική του.
9.Ο θηλασμός να συνεχίζεται με την επιστροφή της μητέρας στην εργασία
Όταν η μητέρα επιστρέφει στην εργασία της, συνήθως σταματά το θηλασμό μερικώς ή εντελώς, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω έλλειψης χώρου για θηλασμό ή άντληση ή αποθήκευσης του βρεφικού γάλακτος. Για τη συνέχιση του θηλασμού, είναι αναγκαία η ύπαρξη ασφαλών, καθαρών και ιδιωτικών χώρων κοντά στην εργασία των μητέρων. Θα βοηθούσε η άδεια μητρότητας με αποδοχές, η μερική απασχόληση, χώρος βρεφικής φύλαξης στην εργασία, διαλείμματα θηλασμού, κατάλληλος χώρος για άντληση και αποθήκευση μητρικού γάλακτος.
10.Η στερεή τροφή εισάγεται στον έκτο μήνα
Τα βρέφη ηλικίας έξι μηνών έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για την ανάπτυξή τους. Αλεσμένες στερεές τροφές εισάγονται συμπληρωματικά του θηλασμού. Τα γεύματα παρασκευάζονται ξεχωριστά από αυτά της υπόλοιπης οικογένειας. Ο ΠΟΥ σημειώνει:
- Δεν πρέπει να μειώνονται οι θηλασμοί όταν εισάγονται στερεές τροφές
- Το φαγητό προσφέρεται με κουτάλι ή φλιτζάνι, όχι με μπουκάλι
- Το φαγητό πρέπει να είναι καθαρό και ασφαλές
- Δίνεται χρόνος στα νήπια να μάθουν να τρώνε στερεές τροφές.
Συνδεθείτε μαζι μας