Πιπεριές

Γνωρίζατε ότι…

Ο Κολόμβος έφερε πρώτος τις αποξηραμένες πιπεριές στην Ευρώπη, όπου τις βρήκαν πολύ πιο καυτερές από το γνωστό μέχρι τότε μαύρο πιπέρι;

Κι επειδή κάτι καυτερό ήταν και πιπεράτο, τις ονόμασαν «πιπέρι», ενώ δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους;

Μια πιπεριά έχει τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο;

Μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά παρέχει περισσότερο από το 300% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C και έχει 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι;

Οι πιπεριές μπορούν να καταναλωθούν σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης, ωστόσο η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και καροτενοειδή των πιπεριών αυξάνονται με την ωρίμανση;

Οι κόκκινες, οι κίτρινες και οι πορτοκαλί πιπεριές είναι απλώς πράσινες πιπεριές που έχουν αφεθεί να ωριμάσουν;

Γι’αυτό και οι κόκκινες πιπεριές είναι πιο γλυκές από τις πράσινες, περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C και δεκαπλάσια βιταμίνης Α σε σχέση με τις πράσινες πιπεριές;

Περιέχουν πολλών ειδών αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή και φλαβονοειδή), πολλές βιταμίνες και μέταλλα;

Δύο από τα καροτενοειδή που περιέχονται στις πιπεριές είναι η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη που προστατεύουν τους ιστούς από την βλαβερή οξείδωση;

Η καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών όπως ο καρκίνος;

Επιπλέον αντικαρκινική προστασία παρέχουν τα θειώδη συστατικά των πιπεριών; Περιέχουν βιταμίνη Ε, απαραίτητη για την υγεία μαλλιών και δέρματος;

Παρέχουν βιταμίνη Β6 που παίζει ενεργό ρόλο στο νευρικό σύστημα και στην ανανέωση των κυττάρων;

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψακαϊνη που επιταχύνει το μεταβολισμό και βοηθά στην απώλεια βάρους;