Παντζάρι

Το παντζάρι καλλιεργήθηκε αρχικά γύρω στο 2.000 π.Χ. στην περιοχή της Μεσογείου, γεγονός που το καθιστά ένα από τα βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής;

Τότε έτρωγαν μόνο τα φύλλα και όχι τη ρίζα, την οποία χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο κατά του πονοκεφάλου και του πονόδοντου;

Το σύνολο του φυτού του παντζαριού είναι βρώσιμο, από τις άκρες των φύλλων του, μέχρι τη ρίζα του;

Τόσο η ρίζα, όσο και τα φύλλα του είναι και εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, βιταμίνης Α και Κ, και πολύ καλή πηγή μαγγανίου, χαλκού και καλίου;

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που προκαλούν κορεσμό;

Ο χυμός παντζαριών είναι μια από τις πλουσιότερες διατροφικές πηγές αντιοξειδωτικών και μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα των μοναδικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων που βρίσκονται στα παντζάρια, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου διαφόρων τύπων καρκίνου;

Τα παντζάρια έχουν επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης του σώματος;

Η ένωση βεταλαΐνη που περιέχεται στα παντζάρια, και η οποία τους προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, βοηθά στη δέσμευση τοξικών ουσιών και στην απέκκρισή τους μέσω του ουροποιητικού συστήματος;