Φακές

Γνωρίζατε ότι…

Οι φακές προέρχονται από την κεντρική Ασία;

Ήταν από τις πρώτες καλλιέργειες και χρονολογούνται από τα νεολιθικά χρόνια, ενώ στην Ελλάδα ήρθαν πριν από την Βιβλική εποχή;

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όσπρια, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από τους διαβητικούς, οι φακές είναι υψηλές σε διαλυτές φυτικές ίνες και χαμηλές σε υδατάνθρακες, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τόσο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, όσο και τη χοληστερόλη;

Οι φακές περιέχουν περισσότερο φολικό οξύ από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, ένα φλιτζάνι παρέχει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φολικού οξέος, που είναι μια πολύ σημαντική βιταμίνη.

Επίσης είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, μολυβδαινίου, μαγγανίου, σιδήρου και φυτικών ινών;

Επιπλέον, υπερτερούν σε σχέση με τα άλλα όσπρια γιατί κατά το μαγείρεμα οι φακές δεν χάνουν τίποτε από την διατροφική τους αξία;