Ελιές

Γνωρίζατε ότι…

Αν και θεωρείται ότι η ελιά πρωτοεμφανίστηκε την 3η χιλιετία π.Χ. στη Μέση Ανατολή, πρόσφατα ευρήματα απολιθωμένων φύλλων ελιάς στη Σαντορίνη και στη Νίσυρο, από τον καθηγητή Ε. Βελιτζέλο, αποδεικνύουν την ύπαρξή της στην περιοχή του Αιγαίου πολύ νωρίτερα.

Οι ελιές, για να γίνουν βρώσιμες, πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία ώστε να απομακρυνθεί η ελευρωπαΐνη, η οποία τους προσδίδει πολύ πικρή γεύση.

Το 2011, μια ισπανική μελέτη απέδειξε ότι η ελευρωπαΐνη διεγείρει την παραγωγή κυττάρων των οστεοβλαστών, εμποδίζοντας έτσι την απώλεια οστικής πυκνότητας και καταπολεμά την οστεοπόρωση, οπότε καλό θα ήταν να τις καταναλώνουμε πριν χαθεί εντελώς…