Είναι χρήσιμα τα όσπρια;
Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, ο αρακάς, η φάβα και η σόγια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας.
Παρόλο που είναι φυτικές τροφές, τα όσπρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Περιέχουν διπλάσια πρωτεΐνη από το σιτάρι και τριπλάσια από το ρύζι. Έτσι, μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας στη διατροφή των χορτοφάγων και όσων νηστεύουν για θρησκευτικούς λόγους. Επιπλέον, είναι οικονομικότερα του κρέατος.
Είναι πηγή υδατανθράκων και ενέργειας. Η παρουσία των φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων, επομένως και την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθιστά τα όσπρια κατάλληλα για διαβητικούς. Ακόμα, οι φυτικές ίνες δίνουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν την υγιή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, στο έντερο δεσμεύουν τοξικές ουσίες και λιπίδια, βοηθώντας τη μείωση της χοληστερόλης και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β (φολικό οξύ, θειαμίνη και νιασίνη) και σε ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, κάλιο και φώσφορο).
Η πρακτική του μουλιάσματος των οσπρίων για 4 με 8 ώρες βοηθά στην μείωση του φυτικού οξέος που περιέχουν και στην ενεργοποίηση των ενζύμων τους, έτσι ώστε να γίνονται πιο εύπεπτα και καλύτερη η απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών.
Μπορούν να καταναλωθούν σε συνδυασμό με ρύζι και άλλα δημητριακά αυξάνοντας τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους, όπως και να συνοδεύσουν το κρέας ενισχύοντας το γεύμα σε φυτικές ίνες.
Συνδεθείτε μαζι μας