Μπορεί η διατροφή να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περισσότεροι από 300 εκ. άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη και 260 εκ. από διαταραχές άγχους. Αλλάζοντας το είδος της διατροφής μας μπορούμε να μειώσουμε την εμφάνιση κατάθλιψης.
Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, ελαιόλαδου, ψαριών και άπαχων γαλακτοκομικών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Αντίθετα, η κατανάλωση λιπαρού κρέατος, ζάχαρης, γλυκών, βουτύρου και λιπαρών γαλακτοκομικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Ποια θρεπτικά συστατικά και πώς επιδρούν στη διάθεσή μας;
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, μπρόκολο, μαρούλι, κ.α.) είναι πλούσια σε φολικό οξύ (βιταμίνη του συμπλέγματος Β). Η έλλειψή του προκαλεί κατάθλιψη, αϋπνίες και κόπωση.
Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες είτε ζωικές (ψάρι, αυγά, κρέας ή τυρί) είτε φυτικές (όσπρια, κινόα, ξηροί καρποί ή σπόροι). Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία συμμετέχουν στη μετάδοση μηνυμάτων στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος. Χωρίς τα αμινοξέα, δεν μπορούν να μεταδοθούν μηνύματα χαράς!
Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, π.χ. λιπαρά ψάρια (σολομό, ρέγκα, αντζούγιες), αλεσμένο λιναρόσπορο και σπόρους chia. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμμετέχουν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψή τους προκαλεί κατάθλιψη.
Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δεν παρέχουν θρεπτικά συστατικά, παρα μόνο αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος και χρησιμοποιούν βιταμίνες Β για το μεταβολισμό τους. Επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεση, την ανοσία, την πέψη και προκαλούν φλεγμονές.
Δώστε σημασία στην ποιότητα της διατροφής σας, για να ζήσετε καλύτερα! Δεν είναι προτιμότερο από τη χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων;
Συνδεθείτε μαζι μας