Σίδηρος
Γιατί ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγεία μας;
– Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα μας.
– Είναι ενεργό συστατικό πολλών ενζύμων.
– Προλαμβάνει την αναιμία.
– Απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
– Αναστέλλει την καταστροφή κυττάρων.
– Βοηθά στο σχηματισμό του DNA.
– Συμμετέχει στη λειτουργία του θυρεοειδή.
– Κάνει γερά τα νύχια και τα μαλλιά μας.
– Προφυλάσσει από κόπωση και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.
– Παίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.
Πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο στη διατροφή μας;
Ο σίδηρος απαντάται τόσο σε ζωικά όσο και σε φυτικά τρόφιμα, όπως:
– Συκώτι, εντόσθια, κρέας μοσχαρίσιο, χοιρινό και κατσικίσιο.
– Οστρακοειδή και μαλάκια.
– Αυγά.
– Φακές, ρεβίθια και φασόλια.
– Προϊόντα ολικής άλεσης από σιτάρι και κριθάρι. Αναποφλοίωτο ρύζι.
– Αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι.
– Σπαράγγια, πράσα, αρακάς, σπανάκι, μπρόκολο, μαϊντανός, κουνουπίδι, φράουλες, μούρα.
Κάποια συστατικά των τροφίμων μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως το φυτικό οξύ των λαχανικών. Άλλα συστατικά να την αυξήσουν όπως η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στο σώμα μας. Δεν αποβάλλεται γρήγορα, παρά μόνο σε αιμορραγία. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μας.
Συνδεθείτε μαζι μας