Σίδηρος

Γιατί ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την υγεία μας;

– Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα μας.

– Είναι ενεργό συστατικό πολλών ενζύμων.

– Προλαμβάνει την αναιμία.

– Απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Αναστέλλει την καταστροφή κυττάρων.

– Βοηθά στο σχηματισμό του DNA.

– Συμμετέχει στη λειτουργία του θυρεοειδή.

– Κάνει γερά τα νύχια και τα μαλλιά μας.

– Προφυλάσσει από κόπωση και βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

– Παίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο στη διατροφή μας;

Ο σίδηρος απαντάται τόσο σε ζωικά όσο και σε φυτικά τρόφιμα, όπως:

– Συκώτι, εντόσθια, κρέας μοσχαρίσιο, χοιρινό και κατσικίσιο.

– Οστρακοειδή και μαλάκια.

– Αυγά.

– Φακές, ρεβίθια και φασόλια.

– Προϊόντα ολικής άλεσης από σιτάρι και κριθάρι. Αναποφλοίωτο ρύζι.

– Αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι.

– Σπαράγγια, πράσα, αρακάς, σπανάκι, μπρόκολο, μαϊντανός, κουνουπίδι, φράουλες, μούρα.

Κάποια συστατικά των τροφίμων μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου, όπως το φυτικό οξύ των λαχανικών. Άλλα συστατικά να την αυξήσουν όπως η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών. Ο σίδηρος αποθηκεύεται στο σώμα μας. Δεν αποβάλλεται γρήγορα, παρά μόνο σε αιμορραγία. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μας.