Ψωμί

Γνωρίζατε ότι…

Το ψωμί και το σιτάρι στη Ρώμη, θεωρούνταν πιο θρεπτικά από το κρέας;

Οι στρατιώτες ένιωθαν περιφρονημένοι αν δεν τους δίνονταν το μερίδιό τους;

Οι Αιγύπτιοι πρώτοι πρόσθεσαν μαγιά στη ζύμη, μετατρέποντάς το από επίπεδο σε αφράτο και ελαφρύ;

Ένα κομμάτι ψωμί χρησιμοποιούνταν για να σβήνει τον γραφίτη μέχρι να εφευρεθούν οι γόμες από καουτσούκ;

Στους μεσαιωνικούς χρόνους χρησιμοποιούνταν ως πιάτο;

Το ψωμί γίνεται πιο γλυκό όσο περισσότερο το μασάμε, καθώς το σάλιο μας διασπά το άμυλο σε σάκχαρα; Αναφερέται 360 φορές στη Βίβλο;

Το μεγαλύτερο μέρος του που διατίθεται στην αγορά στις ΗΠΑ ως «ολικής αλέσης» είναι στην πραγματικότητα λευκό ψωμί βαμμένο καφέ με χρώμα καραμελωμένων τροφίμων και πιθανόν να συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες;

Καθόλη την διάρκεια της ιστορίας, την κοινωνική θέση του ατόμου την χαρακτήριζε το χρώμα του ψωμιού που έτρωγε;

Όσο πιο σκούρο ήταν, τόσο χαμηλότερη και η κοινωνική θέση;

Αυτό συνέβαινε επειδή τα λευκά αλεύρια ήταν ακριβότερα και δυσκολότερη για τους μυλωνάδες η νοθεία τους με άλλα προϊόντα;

Σήμερα, η τάση έχει αντιστραφεί με τα πιο σκούρα ψωμιά να είναι πιο ακριβά και να προτιμώνται για την υψηλή θρεπτική τους αξία;

Ο όρος «βελτιωτικό» αναφέρεται σε μια σειρά από φυσικά ή χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση της διαδικασίας παρασκευής του;

Αυτά περιλαμβάνουν το ασκορβικό οξύ και τα ένζυμα, αμυλάση και πρωτεάση; Όταν εξευγενίζεται τo σιτάρι, αφαιρείται το πίτουρο και το φύτρο;

Περισσότερο από το μισό των φυτικών ίνων του σιταριού βρίσκονται στο πίτουρο, ενώ οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε, του σεληνίου, του σιδήρου, του μαγνήσιου, του ψευδάργυρου και των βιταμινών Β, υπάρχουν στο φύτρο;