Μπιζέλι

Γνωρίζατε ότι…

Το μπιζέλι προέρχεται από την Ασία και ότι το παλαιότερο, που ήταν 3000 ετών βρέθηκε στην Ταϊλάνδη;

Μια μερίδα μπιζέλια περιέχει τόσο βιταμίνη C όσο και δύο μεγάλα μήλα, περισσότερες φυτικές ίνες από μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης και είναι πλούσια σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) που αποτελεί σημαντικό παράγοντα του συνενζύμου πυροφωσφορική θειαμίνη, που συμμετέχει στις διάφορες ενζυμικές λειτουργίες για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό;

Επίσης συμβάλλει στη λειτουργία του μεταβολισμού των λιπών και πρωτεϊνών για την παραγωγή ενέργειας;

Εφόσον η βιταμίνη C και οι βιταμίνες ομάδας Β είναι υδατοδιαλυτές κατά το βράσιμο των μπιζελιών παραμένουν στο νερό, άρα για να αποφύγουμε τις απώλειες των παραπάνω βιταμινών, το σούρωμα των μπιζελιών μετά το μαγείρεμα δεν είναι καλή ιδέα;

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο και αποτελούν σημαντική πηγή φωσφόρου, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγνησίου και σιδήρου;

O κατάλληλος τρόπος για να τρώτε τον αρακά είναι να τον πιέζετε με το πίσω μέρος του πιρουνιού σας για να χάνει το κυκλικό του σχήμα;