Μελιτζάνα

Γνωρίζατε ότι…

Παρά τον συσχετισμό της με τη μεσογειακή κουζίνα, η μελιτζάνα προέρχεται από την Ασία, από άγριες ποικιλίες που εξακολουθούν να φύονται ακόμη και σήμερα σε μια τεράστια περιοχή από την Ινδία έως τη νότια Κίνα;

Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το φυτό στην περιοχή μεταξύ της νότιας Κίνας και της Καμπότζης τον 5ο αιώνα π.Χ. κι έφτασε στην Δυτική Ευρώπη τον 14ο αιώνα;

Ονομάστηκε eggplant επειδή η πρώτη ποικιλία που ήρθε στην Ευρώπη ήταν μικρή και λευκή όπως το αυγό;

Mισούν το ψυγείο, όπως και οι συγγενικές τους πιπεριές και ντομάτες- και τις πλαστικές σακούλες, καθώς χρειάζονται χώρο για να αναπνεύσουν;

Οι σπόροι της μελιτζάνας περιέχουν νικοτίνη σε υψηλότερη συγκέντρωση από οποιοδήποτε άλλο φυτό και αυτή προσδίδει στις μελιτζάνες την χαρακτηριστική πικρή γεύση;

Βέβαια, 20 κιλά μελιτζάνας περιέχουν τόση νικοτίνη, όσο ένα μόλις τσιγάρο;

Οι μελιτζάνες περιέχουν αρκετή ποσότητα νασουνίνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα λιπίδια που περιβάλλουν τις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων, αποτρέποντας τις ελεύθερες ρίζες να εισέλθουν στα κύτταρα και διατηρώντας έτσι το κεφάλι μας υγιές;

Περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α και C, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από φλεγμονές;

Είναι επίσης πλούσιες σε φυσικές φυτοχημικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τα κύτταρα να μεταβολίζουν καλύτερα τα σάκχαρα, κάτι πολύ σημαντικό για όσους έχουν διαβήτη;