Κολοκυθάκι

Γνωρίζατε ότι…

Η καλλιέργεια του κολοκυθιού χρονολογείται από το 5500 π.Χ. κι ότι ήταν κύριο τρόφιμο στην διατροφή των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής;

Ένα φλιτζάνι κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες έχει μόνο 19 θερμίδες;

Τα κολοκυθάκια έχουν καλή ποσότητα καλίου (295 mgr/φλιτζάνι), το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση;

Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου (περιορίζοντας ταυτόχρονα το νάτριο) μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού και καρδιαγγειακών παθήσεων;

Περιέχουν φώσφορο, που επιδρά θετικά στη λειτουργία του εγκεφάλου μας;

Τα κολοκυθάκια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C;

Ένα φλιτζάνι κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες περιέχει 20 mgr βιταμίνης C, που αντιστοιχεί στο 33% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας;

Μεταξύ άλλων βιταμινών, περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, Ε και φολικό οξύ, που είναι ευεργετικό για την εγκυμοσύνη;

Όσο για τα μέταλλα, πέρα από την επαρκή ποσότητα καλίου, ψευδάργυρου, σεληνίου και μαγνησίου, είναι πλούσια σε ασβέστιο;

Τα κολοκυθάκια, έχουν διουρητική δράση, οπότε βοηθούν στην πρόληψη πολλών νεφρικών παθήσεων;

Επειδή παρέχουν λίγες θερμίδες, μπορούμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, να αισθανόμαστε κορεσμό χωρίς να παίρνουμε βάρος;

Περιέχουν επίσης διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες;

Οι διαλυτές φυτικές ίνες αποτοξινώνουν και καθυστερούν την αύξηση της σακχάρου του αίματος, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προάγουν την υγεία του εντερικού συστήματος, αυξάνοντας τα ευεργετικά του βακτήρια και βοηθώντας την απομάκρυνση τοξινών και λιπών;