Kαλαμπόκι

Γνωρίζατε ότι…

Όταν οι Ισπανοί εξερευνητές έφτασαν για πρώτη φορά στον νέο κόσμο, οι Αζτέκοι τους προσέφεραν χρυσό και χιλιάδες ρόκες καλαμποκιού;

Χρησιμοποιείται ως τροφή λιγότερο από το 1% του παγκόσμιας παραγωγής;

Ένα μεγάλο μέρος της καλύπτει την παραγωγή αιθανόλης, και το υπόλοιπο προστίθεται σε ζωοτροφές;

Επίσης, χρησιμοποιείται στην παραγωγή πολλών βιομηχανικών προϊόντων, όπως το χαρτί, αντιβιοτικά, κόλλες, μονωτικά, βερνίκια παπουτσιών, καλλυντικά, απορρυπαντικά, βαφές και πολλά άλλα;

Σε σύγκριση με το ρύζι, μεγαλώνει γρηγορότερα, χρειάζεται πολύ λιγότερη φροντίδα, απαιτεί λιγότερο νερό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε περισσότερα κλίματα, γι’αυτό και τείνει να αντικαταστήσει το ρύζι στην Ασία;

Όσο πιο φρέσκο το καλαμπόκι, τόσο πιο γλυκό;

Τα σάκχαρά του αρχίζουν να μετατρέπονται σε άμυλο από την στιγμή που θα κοπεί από το φυτό;

Το καλαμπόκι είναι σημαντική πηγή καλίου, που βοηθά στη ρύθμιση του κυκλοφορικού συστήματος, στην κυκλοφορία του αίματος και στον ισχυρό καρδιακό παλμό;

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται υποκαλιαιμία;

Το καλαμπόκι περιέχει λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές παρόμοιο με τη βιταμίνη Α που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά;

Η λουτεΐνη είναι γνωστή για τη μείωση του κινδύνου εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη και άλλων οφθαλμικών παθήσεων;

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας;

Παρόλο που δεν πέπτονται, βοηθούν στην ρύθμιση της κίνησης του εντέρου και την εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα;

Επιπλέον, το καλαμπόκι περιέχει την αντιοξειδωτική ουσία κερσετίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της προστατίτιδας, μιας φλεγμονής του προστάτη που παρουσιάζεται σε πολλούς άνδρες;